czwartek, 4 sierpnia 2011

Cynamon

Jedna z ulubionych moich przypraw, wykorzystywana rzadko, jako dodatek do jabłek, pierniczków i grzanego wina, a przez innych także używana do przyprawiania potraw z ryżu, ponczu, gulaszu, ryb, szynki albo uatrakcyjnienia smaku kawy.
Ten rdzawy proszek pozyskiwany jest z korowiny wiecznie zielonego drzewa – cynamonowca cejlońskiego. To właśnie z Cejlonu (obecnie Sri Lanka)  pochodzi przyprawa, ale jest uprawiana niemal w całej Azji - przede wszystkim w jej tropikalnych rejonach, a także w Brazylii, wschodniej Afryce. Drzewa rosną sobie na wielkich plantacjach, a kiedy osiągną wysokość 6-12 metrów, ale przede wszystkim stosowny wiek 2-3 lata  zostają poddane dalszej obróbce.

Przyprawę pozyskuje się z pędów, które pozbawia się liści, oczyszcza, tnie na 20-centymetrowe kawałki. Następnie należy z nich usunąć korowinę, którą suszy się na słońcu, następnie sortuje. To podczas suszenia  cynamon uzyskuje swój boski kolor. Suszone kawałki zwijają się z obu stron w rurki. Na oszałamiający zapach składają się: 1 % olejku lotnego, mannitol, garbniki, żywice, śluz i szczawian wapnia, cukry.

Już w starożytnym Egipcie przypisywano cynamonowi moc magiczną  i boskie pochodzenie. Mimo absolutnie wysokich kosztów sprowadzania, używano go do balsamowania zmarłych.  Później uznano go za doskonały afrodyzjak.
Przez setki lat pochodzenie i plantacje ukrywano przed całym światem, a handlem trudni się arabscy kupcy, eksplorując w tym celu Indie i zbijając oczywiście na nim kokosy. W XVI wieku do potentatów cynamonowego biznesu dołączyli portugalscy podróżnicy, odkrywcy drzew na Celjonie. W końcu przyprawa stała się popularna. Próbowaną rozprzestrzenić ją i rozbudować plantację w wielu miejscach na świecie, ale przyjęła się jedynie na Seszelach.
Dzisiaj można spotkać cynamon w każdym sklepie - w dwóch postaciach : zmielonego proszku - za około 1,5 funta za buteleczkę lub też w postaci nieco droższych rurek korowiny. 

Oprócz wartości smakowych i zapachowych cynamonowi przypisuje się znaczenie lecznicze. Łagodzi kolki, wzdęcia, biegunki pobudza układ trawienny. Olejek eteryczny ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Eugenol zawarty w olejku pomaga łagodzić bóle artretyczne, mięśni, zębów i głowy. Spożywany regularnie może opóźnić rozwój miażdżycy. Zewnętrznie cynamon leczy skaleczenia, zranienia i zapalenia skóry, łagodzi ukąszenia owadów.
Znalazłam kilka przepisów dla fanów cynamonu: http://runy.p2a.pl/viewtopic.php?id=464  

A ja polecam wszystkim tę herbatę .

Twinings A Moment of Calm Cherry & Cinnamon -

jest absolutnie cudowna.

 

Dālacīnī - cynamon w hindi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz